Nie jesteś zalogowany na forum.
#1
PRZEPIS NA MAKARON Z TRUSKAWKAMI.
Składniki (1 porcja)
– ulubiony makaron (u mnie pełnoziarniste świderki)
– około 10 – 15 truskawek
– 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
– dowolna substancja słodząca (u mnie pół łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty)
Sposób przygotowania:
1. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. 5 dużych truskawek, albo 8-10 małych zblendować razem z 3 łyżeczkami jogurtu i cukrem (lub innym słodzikiem).
3. Pozostałe truskawki przekroić wzdłuż.
4. Gotowy makaron polewamy sosem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.
Smacznego!
#2
Bananowo-cynamonowe batoniki owsiane
Ze słonecznikiem i suszonymi figami
Składniki (12 sztuk, blacha o wymiarach 20×20 cm, lub nawet 22×22 cm)
3 i 1/4 szklanki płatków owsianych górskich, bezglutenowych jeśli jest taka potrzeba;
3 dojrzałe banany;
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
¼ – ½ szklanki syropu do posłodzenia (klonowy, z agawy, melasa);
Łyżeczka cynamonu;
½ szklanki nasion słonecznika, innych pestek bądź orzechów, posiekanej czekolady itp.;
½ szklanki suszonych owoców (np. żurawina, posiekane daktyle, rodzynki, u mnie figi);
Przygotowanie:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i figi wymieszać w dużej misce. W innej misce rozgnieść banany. Politycznie poprawnie robi się to widelcem, ale ja zawsze używam tłuczka do ziemniaków – jest szybciej
Rozgniecione banany połączyć z cynamonem i wybranym syropem. Następnie składniki „mokre” wylać do „suchych” i dokładnie wymieszać. Masę owsianą przełożyć do formy, mocno dociskając. Wyrównać powierzchnię i piec 30 minut do zarumienienia. Ostudzić 20 minut w blaszce a następnie powycinać batoniki i ostudzić całkowicie na kratce od piekarnika. Pilnować, aby współlokatorzy w akademiku nie zjedli wszystkiego!
Smacznego!
#3
Studenckie przekąski z selera naciowego, masła migdałowego i rodzynek
Składniki:
Paczka selera naciowego
200 gram migdałów
2 łyżeczki aromat waniliowy / pasta z nasion wanilii
Szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cynamonu
Rodzynki
Sposób przygotowania:
Seler naciowy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdą łodygę pokroić na mniejsze kawałki. Suche migdały przesypać do malaksera ( o ostrzu S ) i rozpocząć miksowanie. Proces ten potrwa około 15-20 minut. Orzechy zmielą się najpierw na mąkę, a następnie zaczną się przemieniać w masło. Kiedy masa będzie już odpowiednia, należy dodać aromat waniliowy, sól i cynamon. Wymieszać dokładnie. Teraz wystarczy nabrać porcję masła, przy pomocy łyżeczki i rozsmarować po kawałku selera naciowego. Wierzch udekorować rodzynkami.
Smacznego!
#4
Składniki:
0,5 szklanki kaszy kuskus
około 1 szklanka wrzątku
1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g)
0,5 zielonej, dużej papryki
10 rzodkiewek
12 czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki kukurydzy z puszki
150g sera typu feta
garstka kiełków (ja użyłam kiełków lucerny)
dwie gałązki świeżego tymianku (może być duża szczypta suszonego)
sól, pieprz, curry, mielone płatki chili (lub zwykła mielona ostra papryka)
Sposób przygotowania:
Kuskus wsypać do miski, delikatnie posolić i zalać wrzątkiem w taki sposób, aby woda sięgała 1cm ponad stan kaszy. Pozostawić na 5 minut do wchłonięcia się wody. Kurczaka umyć, osuszyć dokładnie za pomocą papierowych ręczników, pokroić w kostkę, obtoczyć dokładnie w przyprawie curry i usmażyć na patelni (średni ogień). Paprykę pokroić w grubą kostkę, rzodkiewkę w ćwiartki, pomidory i oliwki w połówki. Do miski z kuskusem dodać wyżej wymienione warzywa, kurczaka, do tego kukurydzę, kiełki, listki tymianku i na końcu ser feta pokrojony w dosyć drobną kostkę. Doprawić pieprzem i chili. Całość delikatnie wymieszać. Gotowe!
fb: Studenci Dla Studentów
Instagram: sds_studencidlastudentow
Sklep Play:SDS App
Offline
[ Wygenerowano w 0.044 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 489.85 kB (Maksimum: 541.38 kB) ]